AVUKATLARIN ADLİYE GİRİŞLERİNDE YAŞADIKLARI SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞUYOR
07-04-2015

AVUKATLARIN ADLİYE GİRİŞLERİNDE YAŞADIKLARI SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

06.04.2015 389

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, adliyelerin güvenliği için alınacak ortak tedbirleri Adalet Bakanı Kenan İpek ile görüştü.

İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın görevi başında şehit edilmesinin ardından avukatların adliye girişlerinde sorunlar yaşaması üzerine Türkiye Barolar Birliği, Adalet Bakanı ile HSYK’dan randevu istemişti. Bakan İpek, TBB’nin randevu talebine olumlu yanıt verdi. Görüşme, 6 Mart Pazartesi günü, Adalet Bakanlığı’nda gerçekleşti.

Görüşmeye, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcıları Av. Berra Besler ve Av. Başar Yaltı, Sayman Av. Sabri Erdal Güngör, Başkan Başdanışmanı Av. Zafer Köken ve Adalet Bakanlığı’ndan ilgili genel müdürler katıldı.

Adliyedeki genel güvenlik zaaflarına ilişkin alınacak ortak tedbirlerin değerlendirildiği görüşmede, TBB heyeti; 5 Nisan Avukatlar Günü’nde Bursa’da baro başkanları ile gerçekleştirilen istişare toplantısında varılan mutabakat gereği, yönetim kurulunda alınan kararları Adalet Bakanı ile paylaştı.
Buna göre;

• İlk günden itibaren ifade ettiğimiz üzere Çağlayan'daki terör eyleminin avukatlarla hiç ilgisi yoktur. Sahte avukat kimliği kullanan terörist, avukatlara mahsus kart okuyucuya kartını göstermemiş, kendisine yalnızca kartını okuttuğunda açılacak turnikenin yanından dolanarak geçiş imkanı (!) tanınmıştır. Terörist, hakim veya savcı cübbesi ya da polis üniforması da giymiş, sahte hakim, savcı ya da polis kimliği göstermiş olabilirdi. Olayda, güvenlik görevlilerinin yanlış uygulaması vardır.
  • Çantalarımızı x-ray cihazına koymaya hiçbir zaman itirazımız olmamıştır. Aynı şekilde duyarlı kapıdan geçme noktasında da bir itirazımız yoktur. Bu uygulamalar, "arama" değil, "tarama"dır. Avukatlık görevimizi yapmaya ve sır saklamaya engel değildir. Elbette uygulamanın nezaketle ve sadece silah/bomba taramasına yönelik olması gereklidir.
  • Vatandaşlarımızın bizlere emanet ettiği sırları saklama yükümlülüğümüzü ihlal edeceğinden, elle veya seyyar detektörle arama asla kabul edilemez. Nitekim bu uygulamalar için hakim kararına ihtiyaç olduğu 1136 sayılı Kanun'un 58. maddesinden açıkça anlaşılmaktadır.
  • Baro başkanlarımızla gerçekleştirdiğimiz istişari nitelikli toplantıda yaptığımız değerlendirmeler çerçevesinde bugün İstanbul Baro Başkanımız Sayın Av. Ümit Kocasakal, Sayın İstanbul Başsavcısı ile görüşerek mutabakata ulaşmışlardır.
  • Güvenlik, protokollerden kaynaklanan zaafları kabul etmez. Bu sebeple adliyelere giren herkesin (hangi görevde olursa olsun) taramadan geçirilmesi hepimizin can güvenliği açısından zorunludur. Güvenlik zaaflarını el birliğiyle gidermek de hepimizin görevidir.

TBB Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, 7 Nisan Salı günü, adliyelerin güvenliğinin sağlanması konusunda HSYK Başkanvekili ile de görüşecektir.

10-10-2017 - 15:15:33

MESLEKTAŞIMIZ AV.HAMİT NAYIR KATARAK AMELİYATI OLMUŞTUR. KENDİSİNE ACİL ŞİFALAR DİLERİZ.

29-09-2017 - 10:06:41

MESLEKTAŞIMIZ  AV.RECEP ÇELİK TRAFİK KAZASI GEÇİRMİŞTİR. KENDİSİNE ACİL ŞİFALAR DİLERİZ.

MESLEKTAŞLAR ARASI BİRLİK VE BERABERLİĞİN PERÇİNLENMESİ, VEFAT EDEN MESLEKTAŞLARIMIZ VE AZİZ ŞEHİTLERİMİZ ADINA HER YIL DÜZENLENEN GELENEKSEL AŞURE İKRAMIMIZ ADLİYE SARAYI ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
2017-2018 ADLİ YIL BASIN AÇIKLAMASI
BARO TİYATRO EKİBİ GÖSTERİSİ