TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN KABULÜNÜN 92. YIL DÖNÜMÜ NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI
16-02-2018

TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN KABULÜNÜN 92. YIL DÖNÜMÜ NEDENİYLE

BASIN AÇIKLAMASI

Kurtuluş Savaşını kazanmış, küllerinden yeniden doğmuş Türkiye Cumhuriyetinde; laik ve çağdaş bir devlet olmanın ilk adımlarından birinin Hukuk ve kadın erkek eşitliğinden geçtiğinin bilincinde olan Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve devrim arkadaşlarının oluşturduğu TBMM’de 17 Şubat 1926’da Türk Medeni Kanunu kabul edilmiştir. Hukuk ve sosyal alanlarda eşitliği temel alan bu yasayla; boşanma hakkının kadına da tanınması mirastan eşit pay alma, tek eşlilik, resmi nikah zorunluluğu gibi çağdaş dünyaya dair, kadının onuruyla ve eşit bir birey olarak yaşamasının gereği olan kuralla yasa ile güvence altına alınmıştır. Medeni Kanun’un kabulü; kadının birey olarak kabulü, eşitlik ve özgürlük yolunda atılan en önemli adımdır.

17 Şubat 1926’da kazanılan Türk Medeni Kanunu’ndaki haklar, kadınların en büyük güvencesidir. Ülkemizin birlik ve beraberliği, huzuru ve refahı, çağdaş dünyada yerini alması ve korunması ancak ve ancak toplumsal cinsiyet eşitliği ile mümkün olur. Mustafa Kemal Atatürk bunu daha yeni kurulmuş bir cumhuriyetin ilk ışıklarına yazmış ve o ışıklarla yolumuzu aydınlatmıştır. Bizlere düşen, kazanılmış bu hakları korumak ve güncel ihtiyaçlar ve gelişen dünya koşulları karşısında her zaman geliştirmektir.

Kadınlar, bu topraklarda hakları için önemli mücadeleler vermişlerdir. Erkeklerle eşit birer birey gibi yaşamanın ülkemizin ve dünyanın aydınlık geleceği için hayati olduğunun her zaman bilincinde olan kadınlarımız, Kurtuluş Mücadelesinde erkeklerle omuz omuza mücadele etmiş, Cumhuriyet Devrimleri için her türlü fedakarlığı yapmakla kalmayıp, aklı ve bilinciyle kendi varlığını ortaya koymuştur. Nitekim Ulu Önder; "Dünya'da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez.” diyerek kadının hak ve var oluş mücadelesini taçlandırmıştır.

Türk Medeni Kanunu, işte bu eşsiz mücadelenin, eşsiz bir Önderle yan yana yürünen bir aydınlık yolundaki en önemli kazanımıdır. Kadını değersiz ikinci sınıf bir varlık olarak görmeye son veren, hukuk önünde eşit bir yurttaş olmasının güvencesidir. Laiklik bir ülkede, kanunla korunan eşitlik haklarıyla daha iyisi adına mücadele etmek de bizim görevimiz, bu emanete sahip çıkmak varlık nedenimizdir.

Bugün,17 Şubat’ta; Türk Medeni Kanunu’nun kabulünü; bir aydınlık dönemin habercisi, onurumuzla yaşamanın güvencesi olarak bir kez daha kutluyor; başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, yolumuzu aydınlatan herkesi minnetle anıyoruz.

TÜBAKKOM 14. DÖNEM SÖZCÜSÜ

TRABZON BARO BAŞKANLIĞI

08-03-2019 - 08:52:59

ÖNCEKİ DÖNEM BARO BAŞKANLARIMIZDAN AV.GAMZE BUDAK'IN ANNESİ, MESLEKTAŞIMIZ AV.M.FİKRET BUDAK'IN KAYINVALİDESİ VEFAT ETMİŞTİR. MERHUMA ALLAH’TAN RAHMET YAKINLARINA BAŞ SAĞLIĞI DİLERİZ. RUHU ŞAD OLSUN.

28-02-2019 - 13:42:35

DEĞERLİ MESLEKTAŞIMIZ AV.RAŞİT AKPINAR'IN EŞİ, GÜLSEREN AKPINAR HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞMUŞTUR. BAŞTA MESLEK BÜYÜGÜMÜZ AV.RAŞİT AKPINAR OLMAK ÜZERE TÜM CAMİAMIZIN BAŞI SAĞ OLSUN DER MERHUMA ALLAH'TAN RAHMET YAKINLARINA BAŞ SAĞLIĞI DİLERİZ. RUHU ŞAD OLSUN.

ISPARTA BAROSU BARO BAŞKANI SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULUMUZ YAPILDI